Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-09@04:47:35 GMT

ارتباط بی‌خوابی و اختلال دستگاه ایمنی و کرونا

تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۳۳۳۰۵۲

ارتباط بی‌خوابی و اختلال دستگاه ایمنی و کرونا

آفتاب‌‌نیوز :

با بستن چشم‌ها و رفتن به عالم خواب، ما برای لحظاتی از دنیای اطراف خود جدا می‌شویم و وارد سرزمین رویا‌ها می‌شویم؛ سرزمینی که همواره با ابهامات و ناشناخته‌های زیادی مواجه است.

دکتر مصطفی امیری، متخصص مغز و اعصاب (نورولوژیست)، فلوشیپ اختلالات خواب از اسپانیا و دارای بورد تخصصی مغز و اعصاب در مورد خواب و اهمیت آن در بیداری می‌گوید: «اینکه چگونه می‌خوابیم، چرا خواب می‌بینیم، چرا بعضی‌ها آن را از یاد می‌برند یا برعکس عده‌ای دیگرهمیشه تصویری از آن در خاطرشان باقی می‌ماند یا چرا دچار اختلال خواب می‌شویم از جمله سوالاتی‌اند که درصدد یافتن پاسخ مناسبی برای آن‌ها هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

خواب؛ پدیده‌ای فعال
به گفته امیری، طبق تصور اولیه در مورد خواب این بوده که‌آن را پدیده‌ای غیر فعال می‌دانستند؛ البته هنوز هم چنین تصوری در مورد آن وجود دارد. در صورتی که خواب پدیده‌ای کاملا فعال است و کسانی که فکر می‌کنند با خواب کم می‌توانند زندگی فعال‌تری داشته باشند، باید بدانند در واقع برخوردار نبودن از خواب کافی به این معناست که در طول روز نمی‌توانند از تمام ظرفیت و توانایی مغز خود استفاده کنند.

به این ترتیب، آمادگی تصمیم‌گیری‌های مهم را هم نخواهند داشت. چون وقتی شخص خواب کافی نداشته باشد قوای ذهنی و جسمی او کمتر می‌شود و در شناسایی و ارزیابی درست موقعیت‌ها نیز دچار مشکل خواهد شد. در نتیجه خشونت بیشتری هم در رفتارهایش مشاهده می‌شود.

به این ترتیب، برخلاف تصور بسیاری افراد، خواب اتفاقی غیر فعال و به معنای خاموش شدن ذهن و مغز نیست؛ بلکه مرحله دیگری از فعالیت‌های مغزی و فیزیکی به شمار می‌رود که اهمیت آن به هیچ عنوان کمتر از مرحله بیداری نیست.

در واقع خواب، امکان و گزینه‌ای برای اینکه ما بتوانیم آن را تغییر دهیم، ندارد. مثلا نمی‌توانیم هنگام سختی ها، مشکلات یا امتحانات مهم مثل کنکور کمتر بخوابیم تا بتوانیم بیشتر درس بخوانیم. در واقع با انجام چنین کاری نمی‌توانیم بازدهی خوبی داشته باشیم؛ بنابراین داشتن خواب کافی برای افرادی که وظایف مهمی دارند مهم‌تر است، چون یک تشخیص یا تصمیم درست می‌تواند بر سرنوشت آن‌ها تاثیر بگذارد.

به گفته این فلوشیپ اختلالات خواب، اتفاقا در چنین مواقعی ما بیش از هر زمان دیگری نیاز به برخورداری از خواب داریم؛ بنابراین خواب بهترین ابزار ما برای احیای دوباره مغز و فعالیت‌های آن است.

ارتباط خواب خوب با سیستم ایمنی
امیری می‌گوید: «خواب با همه سیستم‌های فعال بدن در ارتباط است و تاثیر زیادی بر کارایی آن‌ها دارد. با توجه به اینکه سیستم ایمنی به ویژه در دوران کرونا اهمیت زیادی دارد، باید توجه داشته باشیم اگر در این دوران خواب فرد؛ حتی برای یک شب هم به انداره کافی نباشد، می‌تواند به همان اندازه نیز سیستم ایمنی او را با مشکل مواجه کند؛ در حدی که کیفیت عملکرد سلول‌های ایمنی فردی که خواب کافی ندارد در مقایسه با شخصی که شب قبل خواب خوبی داشته بسیار پایین‌تر است و در نتیجه نمی‌توانند در مقابل هجوم ویروس‌ها یا باکتری‌ها پاسخ مناسبی بدهند.

به عقیده این نورولوژیست، این موضوع بسیار مهم است. چون فکر می‌کنیم در بیداری و با انجام فعالیت‌های دیگر مانند ورزش یا کار زیاد می‌توانیم این بی‌خوابی و ضعف در عملکرد سیستم ایمنی را جبران کنیم. در صورتی که برای خواب و استراحت سلول‌ها هیچ جایگزینی وجود ندارد. چون تاثیر بی‌خوابی را به جز با خوابیدن نمی‌توان جبران کرد.

در این میان، افرادی که دچار اختلال خواب هستند و نمی‌توانند چندین شب خوب بخوابند، سیستم ایمنی ناکارآمدی خواهند داشت که خود را به شکل‌های مختلف نشان می‌دهد. یعنی این افراد علاوه بر اینکه تجربه خواب سالم و کافی را ندارند، نمی‌توانند درمقابل همه اختلالاتی که به هر دلیلی با سیستم ایمنی بدن در ارتباط است کارایی لازم را داشته باشند.

به گفته امیری، این موضوع در دوران کرونا نمود بسیار بیشتری دارد و افراد را ملزم می‌کند اگر مشکل یا اختلالی در خواب دارند، حتما آن را بررسی و مداوا کنند. چون با توجه به تاثیر آن برسیستم ایمنی؛ اگر افراد خواب کافی نداشته باشند، امکان ابتلای آن‌ها به کرونا هم افزایش چشمگیری خواهد داشت. اما برای برخورداری از خواب کافی باید علاوه بر خواب با اختلالات آن هم آشنا شویم.

خواب و اختلالات مربوط به آن
امیری می‌گوید: «خواب مراحلی دارد؛ «مرحله رم» (REM؛ Rapid eye movement) که به آن مرحله «حرکات سریع چشم» هم گفته می‌شود و مرحله «غیر رم» (non-REM) که مرحله‌ای است که در آن حرکات سریع چشم وجود ندارد. مرحله سوم خواب غیررم هم مرحله‌ای است که به‌عنوان خواب عمیق شناخته می‌شود.

در واقع ما با توجه به سن و سال خود، کم و بیش این مراحل را تجربه می‌کنیم. اما نسبت این مراحل در همه افراد شبیه هم است که با به هم خوردن این نسبت ها، مشکلات و اختلالاتی در خواب به‌وجود می‌آید.

بروز اختلال و مشکل درخواب می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد. مصرف بعضی دارو‌ها یا ابتلا به بعضی بیماری‌های جسمی یا روان شناختی و همچنین بروز مشکلاتی که به نوعی ذهن افراد را درگیر می‌کند، هم نقش مهمی در بروز مشکل یا اختلال در خواب دارد.»

کارکرد خواب و رویا
تفکر رایج قبل از بررسی دقیق دانشمندان علم تجربی بر خواب، این بود که ما فقط در مرحله رم، خواب می‌بینیم. اما واقعیت آن است که ممکن است ما در تمام مراحل خواب نیز رویا (خواب) ببینیم. ولی معمولا فقط خواب‌های مرحله رم بیشتر در خاطرمان می‌مانند.

اولین فاز رم تقریبا ۱۰ دقیقه به طول می‌انجامد؛ درحالی که هر چه بیشتر به صبح نزدیک می‌شویم مرحله رم طولانی تری را سپری می‌کنیم. مثلا ممکن است حوالی صبح، یک فاز خواب رم یک ساعته داشته باشیم.

تفسیر رویا از لحاظ علمی
مهم‌ترین تفسیر‌های علمی از خواب به شیوه یونگ و فروید است. آن‌ها خواب و رویا را ماحصل ناخودآگاه ما می‌دانند و معتقدند چیز‌هایی را که طی روز سرکوب و از خودآگاه مغزخود دور می‌کنیم و می‌رانیم در خواب با آن‌ها مواجه می‌شویم.

البته به مرورکه ابزار‌های بیشتری برای مطالعه خواب و رویا به وجود آمد، این روش‌ها با شک و تردید مواجه شد و باید گفت در حال‌حاضر هنوز هم از نظر علمی، اطلاعات زیادی در مورد رویا و خواب در دست نداریم.

دانش امروز یکی از کارکرد‌های رویا را بازپردازی مسائلی می‌داند که در طول روز برای ما اتفاق می‌افتد. مثلا وقتی کسی ما را ناراحت می‌کند و نمی‌دانیم در مقابل او چه باید بکنیم معمولا طی خواب این صحنه برای ما بازسازی می‌شود و مغز تلاش می‌کند آن موضوع را در خواب برای ما حل کند. به همین دلیل هم هست که ممکن است فردای آن روز که از خواب بیدار می‌شویم تصمیم بگیریم چگونه به رفتار آن پاسخ دهیم؛ بنابراین می‌توان گفت مغز ما هنگام خواب، اتفاقات گذشته را بازسازی می‌کند و با بررسی خاطرات تلخ و سخت به مرور، ما را با اتفاقی که افتاده سازگار می‌کند. به این ترتیب، مغز به تدریج عادت می‌کند با اتفاقاتی که در گذشته رخ داده، کنار بیاید که همه این مراحل در خواب رم اتفاق می‌افتند.

کارکرد‌های خواب و رویا
به گفته امیری، یکی از کارکرد‌های مهم خواب این است که بتوانیم با تروما‌ها و حوادث و اتفاقات مهم زندگی کنار بیاییم. همچنین هنگام خواب با توجه به داده‌ها و اطلاعات موجود در مغز خود می‌توانیم پیش بینی کنیم احتمالا در آینده چه اتفاقی برایمان خواهد افتاد و با توجه به آن‌ها درحال حاضر چه کار‌هایی باید انجام دهیم. یعنی مغز می‌تواند راه درست را تشخیص دهد، ولی اینکه گاهی توانایی انجام آن کار‌ها را نداریم مربوط به برخوردار نبودن ما از مهارت‌های فردی است و ریشه در ناتوانایی‌های ما دارد.

مثلا وقتی مشکل کاری در محل کار داشته باشیم؛ مغز سیگنال‌هایی در مورد اینکه احتمال دارد در آینده نزدیک با مشکل مالی مواجه شویم دریافت و همچنین رویا‌های ما، آینده‌ای محتمل را پیش‌بینی می‌کند؛ بنابراین سناریویی را در خواب می‌بینیم که منجر به تصمیم‌گیری برای جبران چنین موقعیتی خواهد بود.

این نورولوژیست می‌گوید ما در خواب به بخش زیادی از مشکلات و سوالات مهم زندگی خود دست می‌یابیم؛ همان‌گونه که بسیاری از بزرگ‌ترین آثار هنرمندان و دانشمندان در خواب به آن‌ها تلقین و یادآوری شده است؛ بنابراین با توجه به این میزان اهمیت خواب، باید بیشتر آن را جدی گرفت و به راحتی آن را جایگزین فعالیت‌های دیگر نکرد. چون خواب و استراحت کافی بر چگونگی انجام تمام فعالیت‌های دیگر ما تاثیر خواهد داشت.

منبع: همشهری آنلاین

منبع: آفتاب

کلیدواژه: بی خوابی ویروس کرونا سیستم ایمنی داشته باشیم خواب و رویا خواب کافی مرحله رم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۳۳۰۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکسن های کرونا آسترازنکا از بازار جهانی جمع شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ایندپندنت، قبلا این داروساز انگلیسی- سوئدی مجوز بازاریابی واکسنی به نام Vaxzevria را در اتحادیه اروپا پس داده است. مجوز مذکور تاییدیه ای برای بازاریابی دارو در کشورهای عضو اتحادیه اروپا است و این شرکت اعلام کرده بود دلیل پس دادن مجوز نیز اشباع بازار با واکسن های به روز رسانی شده برای مقابله با شاخه های جدید ویروس کرونا است.

درخواست جمع آوری واکسن از اتحادیه اروپا در ۵ مارس سال جاری میلادی ثبت شده و از هفتم ماه می( دیروز) نیز اجرایی شده است. آسترازنکا در بیانیه ای اعلام کرد: از آنجا که نسخه های متعددی از واکسن های کووید۱۹ توسعه یافته اند، در بازار مازاد واکسن وجود دارد.

این شرکت اخیرا اعتراف کرد یکی از واکسن های آن به نام کووید شیلد ممکن است در مواردی نادر به ایجاد لخته خونی و کاهش پلاکت های خون منجر شود.

البته پس از آنکه شکایتی دسته جمعی از این شرکت در انگلیس ثبت شد، آسترازنکا به این عارضه جانبی اعتراف کرد. در شکایت ثبت شده، آمده بود واکسن به مرگ و میر و جراحت هایی منجر می شود و شاکیان خواستار حدود ۱۰۰ میلیون پوند غرامت برای ۵۰ قربانی شده بودند.

کد خبر 6100113 شیوا سعیدی قوی اندام

دیگر خبرها

  • واکسن‌های آسترازنکا از سراسر جهان جمع‌آوری می‌شوند
  • نکات ایمنی مهم برای شارژ کردن گوشی های هوشمند؛ اگر موبایل دارید، بخوانید
  • واکسن های کرونا آسترازنکا از بازار جهانی جمع شد
  • صف خرید فورس ۶ تن در بورس کالا
  • واکسنی که ویروس‌های ظهور نکرده کرونا را از بین می برد!
  • کنترل ۱۸۰۰ دستگاه ناوگان حمل و نقل عمومی در سیستان و بلوچستان
  • ۱۰ دلیل برای بی خوابی در زنان | یک زن چقدر به خواب نیاز دارد؟
  • کمبود نیروی انسانی و بودجه پیشگیری در حوزه مدیریت بحران
  • احداث ۱۲ دستگاه دوربرگردان در محور‌های مواصلاتی مازندران
  • نظارت و کنترل بیش از ۱۸۰۰ دستگاه ناوگان حمل و نقل عمومی در سیستان و بلوچستان